Heeft Groningen ook waterleidingen van lood? CDA wil onderzoek van de gemeente

Bijgewerkt op: 23 mrt 2020Nu op zes Utrechtse basisscholen te hoge concentraties lood in het kraanwater zijn gevonden, wil de CDA-fractie van de gemeenteraad dat het college de situatie in de stad onderzoekt.


„De prioriteit moet liggen bij scholen en crèches”, zegt fractievoorzitter René Bolle. Woensdag stelt zijn fractie in de gemeenteraad vragen over loden waterleidingen in gebouwen in de stad.


Tot 1960 konden leidingen gemaakt worden van lood, een zwaar metaal dat slecht is voor de gezondheid als je het via drinkwater binnenkrijgt. Vooral voor kleine kinderen kunnen de gevolgen groot zijn: zij riskeren hersenschade en een lager IQ. Volgens de Gezondheidsraad zijn er nog 100.000 tot 200.000 woningen in Nederland met loden waterleidingen.


Scholen van vóór 1960 sowieso onderzoeken


Amsterdam en Rotterdam gaan de loden leidingen in gemeentelijke gebouwen vervangen, Utrecht maakte bekend in zes basisscholen loden leidingen te hebben aangetroffen. Bolle verbaast zich erover dat Groningen niet met het onderwerp bezig lijkt te zijn.


„Wij hebben hier ook schoolgebouwen van vóór 1960”, stelt hij. „Die zou de gemeente zeker moeten controleren en waar nodig de waterleidingen vervangen.


”In principe moeten alle gebouwen in de gemeente onderzocht worden, vindt het CDA. „Maar de vraag is of de gemeente dat allemaal zelf moet doen”, zegt Bolle. „Ik kan me ook voorstellen dat woningcorporaties er een bijdrage aan leveren.”


BRON: Dagblad van het noorden 11-02-2020